Smartengeld bij whiplash

Smartengeld whiplashDagelijks hoofdpijn, pijn in nek, achterhoofd of schouders, psychische klachten, slapeloosheid… Een whiplash kan langdurig klachten geven, zowel lichamelijk als mentaal en cognitief. Psychische problemen en pijnklachten kunnen u ernstig belemmeren in uw dagelijks leven. Uw werkzaamheden lijden hieronder, u functioneert niet zoals u van uzelf gewend bent. Heeft u een whiplash opgelopen door een ongeval waarvoor u een ander aansprakelijk stellen kunt, dan heeft u doorgaans recht op smartengeld. Smartengeld bij whiplash claimen is echter geen eenvoudige opgave. De tegenpartij moet aansprakelijkheid erkennen en u moet kunnen bewijzen dat uw whiplashklachten direct verband houden met het ongeval. Laat u daarom bijstaan door een ervaren letselschade jurist. Voor slachtoffers zijn hier doorgaans geen kosten aan verbonden.

Smartengeld bij whiplash claimen? Neem contact op met ons letselschadebureau. U krijgt deskundig advies en weet snel waaraan u toe bent.

Oorzaken whiplash

Een verkeersongeluk is de meest voorkomende oorzaak van een whiplash. Whiplash klachten en whiplash symptomen treden vooral op na een zogenoemde kop-staartbotsing. Er is dan iemand van achteren tegen u aangereden. Hoofd en nek maken een onverwachte zwieper bij aan aanrijding van achteren, waardoor er schade aan nek en rug kan ontstaan. Whiplash symptomen openbaren zich soms pas enige tijd na het ongeluk. Wij adviseren u om altijd zo snel mogelijk na een kop-staartbotsing langs de huisarts te gaan, ook als u denkt dat het allemaal wel meevalt. Om succesvol smartengeld bij whiplash te eisen, dient u immers te kunnen bewijzen dat er een causaal verband bestaat tussen het ongeval en uw pijnklachten en ander lichamelijk of psychisch leed. Een medisch dossier waarin is opgenomen dat u direct na het ongeval bij een arts bent geweest, komt daarbij zeer van pas.

Niet alleen een aanrijding van achteren kan een whiplash veroorzaken. Slachtoffers van een aanrijding op de fiets, voetgangers aangereden door automobilisten of scooterrijders kampen ook met enige regelmaat met whiplash symptomen.

Wanneer smartengeld bij whiplash

Een whiplash kan ernstige, negatieve gevolgen met zich meebrengen. Veel slachtoffers kampen met pijnklachten en psychische problemen die hen beperken in hun dagelijkse functioneren. Een whiplash vergt nogal eens een langere herstelperiode, waardoor u mogelijk tijdelijk arbeidsongeschikt raakt of in de ziektewet belandt, met alle gevolgen van dien. Mogelijk blijft u de rest van uw leven in meer of mindere mate hinder ondervinden van uw whiplash. Gederfde levensvreugde, psychisch leed en langdurige lichamelijke klachten: voor al deze gevolgen van een whiplash kunt u smartengeld claimen bij de aansprakelijke tegenpartij. Wij kunnen u helpen bij het aansprakelijk stellen en het claimen van smartengeld bij whiplash en nemen u veel zorgen uit handen. Is een ander aansprakelijk voor uw whiplash, dan dient deze ook uw juridische kosten te vergoeden. Onze hulp kost u in dat geval gegarandeerd niets.

Verschil materiële schadevergoeding en smartengeld

Als u een whiplash opgelopen heeft, was u hoogstwaarschijnlijk betrokken bij een kop-staartbotsing. De kans is groot dat daarbij ook persoonlijke eigendommen beschadigd zijn. Uw auto, fiets, brommer of scooter ligt misschien in de kreukels en u krijgt te maken met medische kosten, kosten voor hulp in de huishouding, inkomensderving, et cetera. Al deze kosten- en schadeposten rekenen wij tot uw materiële schade. De verzekeringsmaatschappij van de aansprakelijke tegenpartij dient al deze letselschade te vergoeden. Daar bovenop komt nog het bedrag aan smartengeld bij whiplash waarop u recht heeft vanwege emotionele en psychische schade, gederfde levensvreugde, het verdriet en psychisch en lichamelijk leed dat u ondervindt vanwege uw whiplash en nekletsel.

Hoeveel smartengeld bij whiplash kan ik krijgen?

De hoogte van smartengeld bij whiplash klachten is afhankelijk van de ernst en de aard van uw whiplash letsel, van uw specifieke situatie en uw persoonlijke omstandigheden. Hoe ernstig is uw nekletsel, hoeveel nekpijn ervaart u? In hoeverre belemmert de whiplash u bij het uitvoeren van uw werk, de zorg voor uw kinderen, tijdens dagelijkse bezigheden als het huishouden, klusjes in en om het huis en bij het beoefenen van uw hobby’s? Wij kunnen u al snel een indicatie geven van hoeveel smartengeld bij whiplash u kunt krijgen. Onze letselschade experts hebben veel ervaring met whiplash zaken en het claimen van letselschade en smartengeld. Daarnaast is er de smartengeldgids die wij als leidraad kunnen hanteren. In deze gids staan uitspraken die eerder zijn toegekend aan whiplash-slachtoffers.

Smartengeld bij whiplash: wat bepaalt de hoogte?

Factoren die een rol spelen bij het bepalen van de hoogte van smartengeld bij whiplash klachten zijn onder meer:

 • Ernst en aard van uw whiplash, nekletsel, rugletsel
 • Hevigheid van uw pijnklachten
 • Chronische pijnklachten
 • Mate van (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid, uitgedrukt in een percentage
 • Blijvende gevolgen van whiplashklachten
 • Lichamelijke beperkingen als gevolg van nekletsel
 • Invloed van whiplash op werk, hobby’s, dagelijks leven, relaties en sociaal leven
 • Ernst van psychische klachten
 • Mate van cognitieve klachten
 • Intensiteit van behandelingen die u noodzakelijkerwijs moet ondergaan
 • Periode die u nodig heeft voor herstel en revalidatie

Samen met u kunnen wij een gedegen inventarisatie maken van alle factoren die meespelen bij het bepalen van de hoogte van het smartengeld waarop u recht heeft. Bedragen smartengeld die in Nederland toegekend worden wegens whiplash liggen globaal genomen tussen tweeduizend en twintigduizend euro.

Letselschade claimen

Het claimen van smartengeld bij whiplash klachten is vaak een langdurig en ingewikkeld proces. Verzekeringsmaatschappijen nemen een whiplash nog steeds niet altijd even serieus. Zij erkennen uw whiplashklachten en symptomen niet, of stellen dat er geen verband bestaat tussen het ongeval en uw whiplash, uw pijnklachten, uw verdriet en problemen en de beperkingen waarmee u dagelijks te maken heeft. U doet er daarom altijd verstandig aan om juridische hulp in te schakelen wanneer u denkt dat u recht heeft op smartengeld. Is een ander aansprakelijk, dan kost onze juridische hulp u gegarandeerd niets. Neemt u vandaag nog contact op voor vrijblijvend advies, dan weet u snel hoe wij u van dienst kunnen zijn. Wij nemen u vele zorgen uit handen en behartigen gedurende het hele proces uw belangen.