Hoeveel smartengeld kan ik claimen

Hoeveel smartengeld claimenU bent slachtoffer van een aanrijding, bedrijfsongeval of ander ongeluk. Heeft u daarbij letsel opgelopen, dan heeft uw ongeluk mogelijk gevolgen voor de rest van uw leven. Een klap kan hard aankomen, lichamelijk maar ook psychisch. Krijgt u te maken met met psychische problemen, pijnklachten of littekens na een ongeval, dan heeft u mogelijk recht op smartengeld. Hoeveel smartengeld kan ik claimen? De hoogte van smartengeld is per persoon verschillend en afhankelijk van verscheidene factoren. Wij adviseren u om altijd juridische hulp in te schakelen als u smartengeld claimen wilt. U weet dan zeker dat u krijgt waarop u recht heeft.

Hoeveel smartengeld kan ik claimen? Wij helpen u graag verder. Neem contact op voor vrijblijvend advies, wij kunnen u vaak kosteloos bijstaan.

Wanneer kan ik smartengeld claimen?

Smartengeld is schadevergoeding waarop u recht heeft als er sprake is van geestelijk of lichamelijk leed na een ongeluk waarvoor een ander aansprakelijk is. Dit staat los van de schadevergoeding die u dient te krijgen voor uw materiële letselschade. Smartengeld is een vergoeding voor uw immateriële letselschade. U kunt het zien als schadevergoeding of genoegdoening voor alle pijn en verdriet dat u heeft als gevolg van een ongeval of ongeluk. Lichamelijk letsel kan grote gevolgen hebben voor slachtoffers van een ongeluk, soms zelfs levenslange gevolgen. U ervaart mogelijk dagelijks beperkingen in uw leven, bij het uitvoeren van werkzaamheden, hobby’s of het verzorgen van uw kinderen. Wetsartikel 6:106 BW bepaalt wie recht heeft op smartengeld en in welke gevallen een slachtoffer smartengeld claimen kan. Wilt u weten of u smartengeld kunt claimen, neemt u dan vooral contact met ons op. Een eerste advies kost u niets.

Hoeveel smartengeld kan ik claimen bij letsel?

Smartengeld claimen kan, indien u buiten uw eigen schuld om lichamelijk letsel heeft opgelopen. U bent op de fiets aangereden door een automobilist of scooter. Of u bent betrokken bij een ongeluk op het werk, aangereden in de file, voor het stoplicht of u bent als voetganger aangereden. Naast alle materiële letselschade die een aanrijding of ander ongeval kan veroorzaken, kunt u ook ernstig lichamelijk letsel oplopen. Het is terecht als u hier genoegdoening voor eist bij de aansprakelijke tegenpartij. Hoeveel smartengeld claimen mogelijk is, hangt af van uw situatie. De onderstaande punten spelen daarbij een rol:

  • Uw leeftijd
  • Ernst en aard van lichamelijke verwondingen
  • Ziekenhuisopname op intensive care of poliklinisch
  • Hevigheid van pijnklachten
  • Herstelperiode die nodig is
  • Hoeveelheid, aard en duur van behandelingen
  • Is er sprake van letsel met blijvende lichamelijk beperkingen
  • Is er sprake van letsel met blijvende gevolgen zoals zichtbare littekens
  • Mate van invaliditeit en arbeidsongeschiktheid nu en in de toekomst
  • Gevolgen voor uitvoeren hobby’s, dagelijkse bezigheden, vrijetijdsbesteding

Hoeveel smartengeld kan ik claimen bij psychische problemen

U kunt smartengeld claimen als er sprake is van lichamelijk letsel en geestelijke oftewel psychische schade. Ernstige verwondingen kunnen gepaard gaan met psychische problemen en dus emotionele schade. Hoeveel smartengeld kan ik claimen bij psychische problemen? Ook dat is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.
Bij smartengeld berekenen voor psychisch leed en emotionele schade speelt onder meer een rol of u psychologische behandelingen nodig heeft, de ernst van uw klachten en de gevolgen daarvan voor uw werkzaamheden en uw dagelijks leven. Een traumatische ervaring kan immers een grote impact hebben en een langdurige herstelperiode en vele psychiatrische behandelingen zijn zeer belastend. Raakt u gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt als gevolg van psychische problemen? We spreken dan van functionele invaliditeit of functionele arbeidsongeschiktheid.

Smartengeld claimen, hoe doe ik dat?

Behalve bij littekens is immateriële letselschade is niet direct zichtbaar en vaak ook lastig aantoonbaar. Wij helpen u met het verzamelen van bewijzen en het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Aangezien smartengeld claimen meer is dan het bij elkaar optellen van nota’s en geldbedragen en de hoogte zeer afhankelijk is van uw persoonlijke situatie, maken juristen doorgaans gebruik van voorbeelden die zijn verzameld in de Smartengeldgids. Hierin staan bedragen die rechters eerder hebben toegekend aan slachtoffers in vergelijkbare situaties.
Houdt u er rekening mee dat smartengeld claimen in Nederland doorgaans niet leidt tot de bedragen waarover u misschien heeft gehoord bij letselschadezaken in de Verenigde Staten of andere Europese landen. In Nederland is smartengeld relatief laag, vergeleken met de ons omringende landen. Toch maken wij ons altijd sterk voor een letselschadebedrag dat recht doet aan uw situatie.

Juridische hulp bij smartengeld claimen

Zoekt u antwoord op de vraag: hoeveel smartengeld kan ik claimen? Wanneer u contact opneemt met ons kantoor, kunnen wij u snel verder helpen met een eerste, vrijblijvend advies. Eén van onze ervaren en gespecialiseerde letselschade juristen kan u vervolgens vaak kosteloos bijstaan bij de procedure die nodig is voor het smartengeld claimen. Indien een ander aansprakelijk is voor uw ongeval, dient de verzekeraar van deze tegenpartij namelijk ook al uw juridische kosten te vergoeden. Dat is wettelijk zo geregeld; onze juridische hulp aan slachtoffers kost u in dat geval gegarandeerd niets. Ons bureau is voorzien van het keurmerk van het Register Letselschade. U bent daarmee verzekerd van de beste juridische ondersteuning. Laat u vandaag nog informeren over uw rechten.