Hoe werkt smartengeld claimen

Smartengeld claimenAls u buiten uw schuld om betrokken raakt bij een ongeluk of ongeval en hierbij schade oploopt, kunt u naast een schadevergoeding voor al uw materiële schade vaak ook smartengeld claimen. Smartengeld is een vergoeding voor psychisch, emotioneel en lichamelijk leed, gevolgen van het ongeval die eigenlijk lastig in geld zijn uit te drukken en die niet direct zichtbaar zijn. U heeft immers geen nota’s waarmee u deze letselschade onomstotelijk kunt bewijzen, er hangt geen prijskaartje aan. Toch kunt u hiervoor een financiële genoegdoening claimen.

Hoe werkt smartengeld claimen? Wij helpen u graag verder met persoonlijk advies en deskundige juridische bijstand. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Verschil schadevergoeding en smartengeld

Heeft u letselschade opgelopen en is een ander daarvoor aansprakelijk? Dan kunt u schadevergoeding voor materiële schade claimen en smartengeld claimen voor immateriële schade. Wat is het verschil?

Onder materiële schade verstaan we onder meer:

 • Kosten wegens schade aan uw vervoersmiddel
 • Kosten wegens schade aan persoonlijke eigendommen als kleding, laptop of smartphone
 • Medische kosten in verband met letsel, zoals eigen risico zorgverzekering
 • Kosten voor hulp in de huishouding
 • Inkomsten die u nu of in de toekomst misloopt wegens arbeidsongeschiktheid

Onder immateriële schade verstaan we onder meer

 • 
Gederfde levensvreugde
 • Pijnklachten, al dan niet chronisch
 • Emotionele schade, verdriet
 • Psychische problemen zoals angstaanvallen, depressies, slapeloosheid
 • Langdurige revalidatie- of herstelperiode
 • Niet kunnen uitoefenen van werkzaamheden, hobby’s
 • Blijvende (zichtbare) littekens
 • Lichamelijke of geestelijke beperkingen, al dan niet blijvend van aard

Schadevergoeding voor immateriële letselschade noemen we dus smartengeld. U heeft hier recht op als u lichamelijke en/of psychisch leed ervaart als gevolg van een aanrijding, bedrijfsongeval of ander ongeluk waaraan u geen schuld had.

Wanneer claim ik smartengeld?

Lichamelijke letsels veroorzaken nogal eens emotioneel en psychisch leed. Niet alleen heeft u te maken met pijnklachten vanwege uw verwondingen, u slaapt misschien slecht, u krijgt te maken met depressieve gevoelens doordat u al dan niet tijdelijk arbeidsongeschikt bent, u kunt uw lievelingshobby niet meer beoefenen. Het ongeval heeft een grote impact op uw dagelijks leven, uw gezinsleven, relaties en ook uw sociale leven is niet meer wat het is geweest. U kunt veel minder dan waartoe u voorheen in staat was en voelt mogelijk schaamte vanwege ontsierende littekens die blijvend zichtbaar zullen zijn. Voor al deze letselschade, die voor de buitenwereld lang niet altijd zichtbaar is, laat staan eenvoudig te bewijzen valt, kunt u smartengeld claimen.

Smartengeld claimen: aansprakelijkheid

Voordat u met succes smartengeld claimen kunt, dient u eerst de veroorzaker van uw lichamelijk en/of psychisch leed aansprakelijk te stellen. De tegenpartij moet deze aansprakelijkheid erkennen. Dit is niet altijd even eenvoudig. Het gaat immers om klachten en gevolgen van uw ongeluk of ongeval die niet objectief meetbaar zijn. Er hangt geen prijskaartje aan en u heeft geen nota’s of rekeningen als bewijsmateriaal. Wilt u smartengeld claimen, dan is het vervolgens wel aan u om te bewijzen dat alles daadwerkelijk het directe gevolg is van het ongeval of ongeluk waarvoor u de ander aansprakelijk acht. U doet er daarom goed aan om altijd zo snel mogelijk advies in te winnen bij één van onze ervaren smartengeld-experts. Smartengeld claimen is werk voor specialisten. Wij behartigen uw belangen en zorgen ervoor dat u krijgt waarop u recht heeft. Het is verstandig nooit een bedrag ineens te accepteren als de verzekeringsmaatschappij van de aansprakelijke tegenpartij met een voorstel komt. Verzekeraars hebben niet altijd het beste met u voor, u kunt zich tijdens onderhandelingen het beste laten vertegenwoordigen door een letselschade jurist die voor u opkomt.

Hoogte smartengeldvergoeding

Hoeveel smartengeld u kunt claimen is afhankelijk van uw situatie en omstandigheden. Wij kunnen u na een eerste kennismakingsgesprek een indicatie geven. Onze letselschade juristen zullen u geen gouden bergen beloven en blijven graag realistisch. Smartengeld bedragen die in Nederland worden toegekend zijn relatief laag vergeleken bij wat in andere landen gebruikelijk is. Het spreekt vanzelf dat onze juristen ervoor zullen zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft, het hoogst mogelijke bedrag dat recht doet aan uw situatie.

Wanneer wordt smartengeld uitgekeerd?

De definitieve hoogte van smartengeld is pas te bepalen nadat bij u een medische eindsituatie is vastgesteld. Er is sprake van een zogenoemde eindsituatie wanneer een bevoegd arts heeft vastgesteld dat u volledig genezen bent, of dat er voor u helaas geen verbetering meer in het verschiet ligt. Dan pas is duidelijk welke klachten al dan niet chronisch zijn. Wilt u smartengeld claimen, dan hangt de hoogte van uw smartengeld mede af van de vraag of u blijvende gevolgen van het ongeval ondervindt. Een voorschot vragen op uw smartengeld uitkering is doorgaans niet mogelijk. Wel kunnen wij er vaak voor zorgen dat u voorschotten op uw totale schadevergoeding uitbetaald krijgt, aangezien u hoogstwaarschijnlijk ook recht op materiële schadevergoeding heeft.

Smartengeld claimen met hulp specialist

Heeft u letselschade bij een ongeluk of ongeval opgelopen, dan heeft u zo goed als altijd recht op smartengeld als een ander aansprakelijk is. Deze aansprakelijke tegenpartij dient in dat geval ook uw juridische kosten te betalen. Het kost u dus niets als u besluit ons letselschadebureau in te schakelen. Wij zullen ervoor zorgen dat u altijd krijgt waar u recht op heeft en komen op voor uw belangen tijdens de onderhandelingen met verzekeringsmaatschappijen. Onze letselschade juristen hebben ruimschoots ervaring met smartengeld claimen en zijn op de hoogte van de meest recente gerechtelijke uitspraken op het gebied van smartengeld en schadeclaims. Neem vandaag nog contact met ons op, dan heeft u snel antwoord op al uw vragen.